Gezond én kristalhelder water
Goed verzorgd en kristalhelder water, dat is de droom van iedere zwembad eigenaar. Het plezier van een eigen zwembad wordt letterlijk vertroebeld indien het zwembad en het water niet op de juiste manier verzorgd worden. Zwembadvoordeel is meer dan alleen een webshop. Wij willen de zwembadeigenaar helpen in al zijn vragen met het bieden van professioneel advies.
Behandeling van het zwembadwater
De waterbehandeling gebeurt door middel van technische én chemische processen. Beide zijn essentieel voor een efficiënte waterbehandeling! Met de technische behandeling dient reeds rekening gehouden te worden bij de aanleg van het zwembad door het plaatsen van circulatiepompen en een filterinstallatie die aangepast zijn aan de afmetingen en de verwachte belasting van het zwembad. Een goed geplaatste filterinstallatie zorgt ervoor dat het gehele badvolume met regelmatige intervals gefilterd wordt. Ook het soort filtermedia is hierbij van belang: zand wordt nog zelden gebruikt, en heeft plaats gemaakt voor het duurzame glas dat niet meer om de zoveel tijd hoeft vervangen te worden. Dit is echter niet voldoende om het water zuiver te houden. Het water moet ook chemisch behandeld worden door toevoeging van reinigende producten. Deze zogenaamde “waterbehandeling” kan manueel of automatisch gebeuren. Er zijn verschillende automatische doseersystemen op de markt die ervoor zorgen dat de chloor en pH-waarde van je zwembad optimaal blijven. Deze systemen kan je doorgaans op elk zwembad installeren. Vraag zeker meer uitleg als je graag een automatisatie van chloor en pH op je zwembad wenst. Toch is het noodzakelijk om enkele basisbegrippen inzake de behandeling van zwembadwater onder de knie te krijgen en om de functie van bepaalde producten voor waterbehandeling te begrijpen. Het is ook veel meer dan enkel een lege bus chloor of pH min te vervangen als deze leeg is.
Optimale pH-waarde
De pH-waarde van water geeft aan in welke mate het water zuur of basisch reageert. De pH schaal gaat van 0 (sterk zuur) via 7,0 (neutraal) tot 14 (sterk basisch). Zwembadwater moet een pH-waarde hebben tussen 7,0 en 7,4.
Als de pH-waarde lager is dan 7,0, dan is het water agressief tegenover alle metalen delen in het bad. PH-waarden boven 7,4 leiden tot irritatie van de slijmhuid en de ogen. De pH-waarde van hard water ligt normaal boven 7 en stijgt meestal nog als het water verwarmd wordt. Als er hard water gebruikt wordt, is het dus essentieel om de pH-waarde regelmatig te controleren van zodra men het bad vult. Als de pH-waarde hoger zou liggen dan 7,4, moet pH-min toegevoegd worden. Dit is een zuurgranulaat dat gevaarloos gemanipuleerd kan worden en dat de alkalische componenten die voor de hardheid van het water zorgen, neutraliseert. Dit is evenwel een geleidelijke, stapsgewijze procedure. Een regelmatige controle van de pH-waarde en de toevoeging van pH-minus zijn noodzakelijk. “Zacht” zwembadwater is gemakkelijker te behandelen. In dergelijke gevallen ligt de pH-waarde gewoonlijk onder de 7. Toch is een eenmalige toevoeging van pH-Plus, een alkali in poedervorm, meestal voldoende om de pH-waarde tot een waarde boven 7 te doen stijgen.
Waterzuivering
Zwembadwater vormt een goede voedingsbodem voor allerlei micro-organismen, bacteriën en schimmels. Slechts een gering aantal van deze bacteriën en schimmels is ziekteverwekkend en houdt een risico in voor besmetting van de zwemmers, maar zelfs bacteriën en schimmels die op zichzelf onschuldig zijn, kunnen door hun snelle vermenigvuldiging een slijmachtige aangroei (bijvoorbeeld algen) veroorzaken en kunnen het water in extreme gevallen zelfs troebel maken. Het is bijgevolg noodzakelijk om te zorgen voor een efficiënte manier om de micro-organismen te doden, d. w. z. om het water doeltreffend te behandelen.
De klassieke waterbehandeling met chloor
Chloor heeft niet alleen een zuiverende werking, maar vernietigt tevens alle organische verontreinigingen die niet uit het water gefilterd kunnen worden.Deze verontreinigingen worden onvermijdelijk in het water gebracht door de badgasten en vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
Door de ontwikkeling van gestabiliseerde chloorproducten is het tegenwoordig niet alleen mogelijk om de chloor langer te bewaren, maar ook om de werking van het beschikbare chloor efficiënter te benutten.
Deze producten hebben een aantal specifieke eigenschappen, zoals een hoog gehalte aan actieve chloor, ze zijn volledig wateroplosbaar zonder bezinksel, ze beïnvloeden de pH-waarde niet en ze zorgen voor een stabilisering van de niet gebonden chloor die in het water aanwezig is, zelfs bij sterke zonnestralen en bij hogere watertemperaturen.
Wij raden steeds een automatisatie van chloor en pH aan waarbij een minimum van chloor wordt gebruikt, zodat men deze zelfs niet meer ruikt in het water, maar dat wel een optimale ontsmetting geeft. Dit noemt men een chloorarm systeem.
Zoutelectrolyse
Het gebruik van zout om zwembadwater te ontsmetten is een veel gebruikt systeem in Frankrijk. Een zoutelectrolyse apparaat gebruikt het zout om chloor aan te maken en te doseren. U hoeft zelf geen chloor meer toe te voegen en dankzij de stabiele dosering blijft het chloorgehalte continu op peil. Nadat de chloor zijn werk heeft gedaan, wordt deze terug omgezet in zout. In tegenstelling tot chloor verdampt het zout niet uit het water en is zout toevoegen enkel nodig na veelvuldig backwashen (waarbij het zoute water geloosd wordt). Chlooramines (een bijproduct van chloor door contact met o.a. transpiratievocht en urine) die verantwoordelijk zijn voor huidirritatie en rode ogen, worden door de zoutelectrolyse afgebroken. Het licht gezouten water is zacht en goed voor de huid omdat het beter aansluit bij de zoutconcentratie in de huid. Ook tijdens uw vakantie zorgt uw zoutelectrolyse apparaat voor het onderhoud van uw zwembadwater. Zoutelectrolyse heeft wel één nadeel: door de aanwezige zouten in het zwembadwater kan op termijn uw zwembadinstallatie aangetast worden. Zoutoxidatie kan zich voordoen waardoor de levensduur van de installatie wordt ingekort.
Vlokking
Het water in een zwembad wordt gefilterd om troebelheid te vermijden. Een filter kan evenwel slechts vuildeeltjes van een bepaalde grootte filteren. Kleinere deeltjes, de zogenaamde colloïden kunnen enkel uitgefilterd worden mits bijkomende maatregelen. In het geval van glasfilters kunnen deze colloïden opgevangen worden door middel van vlokking
Het vlokmiddel wordt kort voor de filter toegevoegd (onder vloeibare of cartouche vorm) aan het water en vormt vlokken die de kleinste onzuiverheden omsluiten en bovendien aan hun oppervlakte verdere vuildeeltjes aantrekken. De vlokken worden dan samen met deze kleine vuildeeltjes groot genoeg om door de glasfilter tegengehouden te worden.
Je kan vlokkig als flocksokjes hebben om ter onderhoud in de skippers te leggen, of als vloeibaar, O’clear om zo toe te voegen.
Alkaliniteit
Het begrip Totale Alkaliniteit wordt vaak verward met het begrip pH-waarde. De TA werkt als buffer tegen plotselinge veranderingen in de pH waarde.Hoe lager de TA-waarde des te gemakkelijker kan de pH waarde worden aangepast door toevoeging van kleine hoeveelheden van een zuur of een base.
Invloed van cyanuurzuur op de meting van de TA:
Indien er cyanuurzuur in het water aanwezig is, wanneer men chloortabletten gebruikt bijvoorbeeld, beïnvloedt dit de meting van de TA.
De meting geeft in dat geval een te hoog resultaat.
Ideale waarde:
De ideale TA-waarde ligt tussen 100 en 150 ppm. Bij een hogere waarde dan 175 ppm is er veel zuur of base nodig om de pH-waarde te veranderen. Onder 60 ppm is de pH-waarde niet stabiel.
Het kan even duren voordat u de gewenste TA-waarde bereikt heeft, omdat de pH waarde nooit onder de 6.8 en boven de 8 behoort te komen. U kunt de pH-waarde en de TA-waarde aanpassen door kleine hoeveelheden van de juiste producten toe te voegen. Zie ook de aanwijzingen op het etiket. Als de TA-waarde eenmaal correct is zijn regelmatige metingen in het algemeen niet meer nodig.